Schooldammen.nl
Toernooien
Binnenkort worden deze toernooien gespeeld:

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Pupillen - N.t.b.

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Welpen - N.t.b.

Meer informatie over deze en andere toernooien lees je in
de agenda

Toernooi plaatsen

Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken Ún bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

Dammen en voetbal: de overeenkomst

Leer je van dammen beter voetballen? Is dat een rare vraag? De vraag is minder vreemd dan aan een dammer vragen of hij ook kan schaken... Want voetballen en dammen hebben best wel veel met elkaar gemeen. De co÷rdinator schooldammen: Gerrit Visscher vertelt zijn verhaal....

Dammen en voetbal: de overeenkomst

Toen ik in 1990 op de school in mijn dorp Heeten voorstelde om met schooldammen te starten was de reactie van de directeur: "Jazeker, doe maar, dan komen er ook eens andere kinderen bovendrijven ipv de voetballers en de handballers." Na een paar jaar schooldammen moesten de directeur en ik samen de conclusie trekken: het zijn dezelfde spelers die het beste dammen en het beste voetballen.

Hekel aan verliezen
We zochten samen naar oorzaken: Eerzucht! Deze kinderen hebben gewoon een geweldige hekel aan verliezen daarom winnen ze altijd. Vanaf 1996 bestond het eerste voetbalteam van sv Heeten constant uit minstens 4 schooldammers, nl spelers die op hun 12e in het schooldamteam zaten kwamen op hun 18e in het eerste voetbalteam.

Meer inzicht in het spel
Ik sprak daarover met de voetbaltrainer. Ik zei: "Deze spelers zijn gewend om vooruit te denken! Ze doen hun actie pas als ze de reactie van de tegenstander hebben overwogen". De trainer beaamde dat en zei: "ze spelen met meer inzicht, ze lezen het spel beter."

In 2011 ben ik gestopt met het schooldammen omdat ik door mijn leeftijd de jeugd niet meer kon motiveren. In het voetbalteam zitten nu de laatste schooldammers.....", aldus Gerrit Visscher.

 

 

Vind je dit interessant om te lezen? Lees dan ook maar eens dit artikel:
Abe Lenstra was niet toevallig ook een heel goede dammer….
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=49564

Bert Dollekamp hield al eens een symposium over de overeenkomsten tussen voetbal en dammen: slim-bewegen-vooral-nadenken en artikel over Jan Groenendijk, die ontdekt is bij het schooldammen: 'hij damt zoals hij voetbalt'.
Heeft jouw voetbalcoach interesse in het tactische denkwerk van een dammer die jouw club kan helpen? Neem dan contact op met de dambond.


Geplaatst op donderdag 11 februari 2016 door WebM

Terug naar overzicht