Schooldammen.nl
Toernooien
Binnenkort worden deze toernooien gespeeld:

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Pupillen - N.t.b.

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Welpen - N.t.b.

Meer informatie over deze en andere toernooien lees je in
de agenda

Toernooi plaatsen

Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken Ún bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

Finale schooldammen pupillen 2023

Finale NK-Schooldammen pupillen groot succes

De locatie voor de finale om het kampioenschap Schooldammen voor pupillen kon niet beter gekozen zijn. Het bruiste van de damenergie in Het Bruisend Hart te Hoornaar op zaterdag 13 mei. Maar liefst 26 schoolviertallen hadden een ticket voor de landelijke finale verdiend. Een jaar lang dammen op school en wedstrijden spelen tegen scholen uit de eigen gemeente, regio, provincie en andere provincies zou worden afgesloten met een spetterende finale.

De speelzaal was door de organisatoren omgetoverd tot een ware damarena. Het publiek had voldoende mogelijkheden om het spel te volgen, maar werd wel op ruime afstand van de speelborden gehouden. Klokslag half elf werd het startsein gegeven en werden de eerste schijven verzet. Doordat het publiek muisstil was kon iedereen het getik van de schijven op het bord en het indrukken van de klok op de 52 borden goed horen.

Dat het spannend was werd al snel duidelijk. De deelnemers speelden al snel de zenuwen van zich af. Begeleiders hadden het soms niet meer. Wat gebeurde er toch allemaal op het bord? De ene na de andere combinatie werd gevolgd door enorme missers. Dat deerde allemaal niet, het was een groot damfeest voor alle deelnemers.

 

Twee teams waren deze dag heer en meester. De regionale favorieten De Bron uit Molenaarsgraaf en De Fakkel uit Goudriaan verpulverden hun tegenstanders. Een enkel team kon de schade beperkt houden tot een 5-3 nederlaag, maar meestal werd het 7-1 of 8-0. Halverwege het toernooi troffen beide teams elkaar. Tijdens de finale om het kampioenschap van de gemeente Molenlanden was De Bron de sterkste. Tijdens de finale om de provinciale titel in Zuid-Holland-zuid was De Fakkel de bovenliggende partij. Wie zou dit keer aan het langste eind trekken?

Met 5-3 wist het kroonteam van De Bron de strijd in haar voordeel te beslissen. In de resterende 4 ronden werden geen fouten meer gemaakt. Met de maximale score van 18 punten prolongeerde De Bron de landstitel. Met 16 punten volgde De Fakkel op de tweede plaats.

De laatste plaats op het podium was tenslotte voor het team van Samen op Weg uit Hoornaar. Na een stroef begin met 2 nederlagen wisten ze keer op keer te winnen, een nederlaag tegen De Bron deerde niet, met als gevolg een verrassende 3e plaats.

Het podium was nu een volledig Molenlandse aangelegenheid, een unicum in de bijna 50-jarige geschiedenis van het schooldammen. Met een zekere trots kon wethouder Bram Visser van de gemeente Molenlanden omstreeks half vijf de prijzen uitreiken.

 

Volgend seizoen wordt er opnieuw een schooldamkampioenschap gespeeld. Wil je met je school ook meedoen en weet je niet hoe het werkt. Neem contact op met de plaatselijke damvereniging of anders met het bondsbureau van de KNDB. Een mailtje naar schooldammen@kndb.nl kan ook.

 

Een verslag in Het Kontakt, een regionaal blad, met een fotoreportage vind je via onderstaande link

Leerlingen De Bron uit Molenaarsgraaf twee keer Nederlands kampioen bij schooldammen | Al het nieuws uit Alblasserwaard (hetkontakt.nl)

 

De eindstand met tabel vind je op onderstaande site (kies eerst: per provincie; dan scholen en vervolgens Finale NK-pupillen Hoornaar 2023)

Toernooibase Dammen (kndb.nl)


Geplaatst op woensdag 17 mei 2023 door Jan Voortman

Terug naar overzicht