Schooldammen.nl
Toernooien
Momenteel zijn er geen toernooien bekend

Toernooi plaatsen
Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken Ún bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

Togtemaarschool wint in 't Hoogeland

Het regionaal schooldamkampioenschap op het Hoogeland, dat al jaren in februari door de Provinciaal Groninger Dambond wordt georganiseerd, vond afgelopen woensdagmiddag plaats in de nieuwe Togtemaarschool te Bedum. Negen teams van verschillende basisscholen uit Noord-Groningen streden in viertallenverband om de hoogste eer en een startbewijs voor het provinciaal kampioenschap dat op zaterdag 14 maart op de agenda staat.

Zoals gebruikelijk waren de teams onderverdeeld in de categorieën algemeen (voor leerlingen van de groepen 7 tot en met 8) en welpen (groepen 1 tot en met 6). Namens de provinciale dambond kon voorzitter Nico Werkman uit Baflo om twee uur ruim veertig deelnemers en de talrijke begeleiders, ouders en belangstellenden verwelkomen. PGD-jeugdleider Rudolf Schwab uit Westeremden, Anko Sterenberg uit Uithuizermeeden en Klaas Tillema uit Uithuizen vormden de wedstrijdleiding. Hun klus zat er om half vijf op, waarna de eindrangschikkingen bekend gemaakt konden worden. Dit ging tevens gepaard met de prijsuitreiking en het verstrekken van een kleine attentie aan de deelnemers.

 

In de groep ‘algemeen’ streken de ‘thuisspelende’ leerlingen van de Togtemaarschool met de hoogste eer. Zij wonnen alle vier wedstrijden met 6-2. De beide deelnemende teams van CBS ‘De Noordkaap’ uit Uithuizermeeden deelden gezamenlijk de tweede en derde plek. Bij de welpen was het spannend tot het allerlaatste moment. Vanaf het begin namen CBS ‘De Noordkaap’ uit Uithuizermeeden en ‘De Getijden’ uit Pieterburen de koppositie in en hun onderlinge treffen in de laatste ronde moest de beslissing brengen. In deze wedstijd toonde het kwartet van de Meister school zich heer en meester: 8-0. De tweede plek was daarmee voor de basisschool uit Pieterburen. De hoofdploeg van SWS ’t Groenland uit Zuidwolde volgde op enige afstand als derde.

 

Naast het binnenhalen van de regionale titel ging het er deze middag ook om wie naar de provinciale finale mogen op zaterdag 14 maart in Het Hogeland College te Warffum. Dat is voorbehouden aan de twee hoogst geëindigde scholen in beide categorieën. De beide nummers drie staan op de reservelijst. Scholen uit alle windrichtingen van de provincie zullen hun opwachting maken in de provinciale finale.

 

De eindrangschikking van de groep algemeen luidt:

1.         Togtemaarschool, Bedum                                         8 pnt.              24-8

2/3.      CBS ‘De Noordkaap’ 1, Uithuizermeeden              2  “                  12-20

2/3.      CBS ‘De Noordkaap’ 2, Uithuizermeeden              2  “                  12-20

 

De eindstand van het welpenkampioenschap is als volgt:

1.         CBS ‘De Noordkaap’, Uithuizermeeden                  10 pnt.            36-4

2.         Basisschool ‘De Getijden’ 1, Pieterburen                   8  “                30-10

3.         SWS ’t Groenland 1, Zuidwolde                                5  “                18-22

4.         Togtemaarschool, Bedum                                           3  “                13-27

5.         SWS ’t Groenland 2, Zuidwolde                                2  “                12-28

6.         Basisschool ‘De Getijden’ 2, Pieterburen                   2  “                11-29

Schooldammen Groningen Hogeland
Geplaatst op maandag 2 maart 2020 door Danny Staal

Terug naar overzicht