Schooldammen.nl
Toernooien
Momenteel zijn er geen toernooien bekend

Toernooi plaatsen
Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken Ún bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

Provinciale finale Schooldammen NH

Na de lokale schooldamtoernooien afgelopen najaar en winter was het dan zover: De Provinciale finale schooldammen Noord Holland in het prachtige nieuwe gebouw van Huygens College in Heerhugowaard.

Voor elf uur verzamelden ruim 100 dammers en hun begeleiders en ouders, uit de gehele provincie van Den Helder tot Amstelveen en van Purmerend tot aan Haarlem, zich in de aula van het gebouw, 10 welpen teams (t/m groep 6) en 14 pupillen teams (groepen 7/8) gingen elk in hun eigen leeftijdscategorie de strijd met elkaar aan.

Om klokslag 11.00u startte de 1ste ronde: een deken van stilte viel over de zaal heen. Geconcentreerd werd er gespeeld. Na de 4de ronde was er een pauze waarin de balans door de organisatie werd opgemaakt en deze voor de 5de ronde werd medegedeeld aan de spelers.

Bij de welpen waar twee teams uit Haarlem in de 1ste ronde tegen elkaar speelden werd binnen de kortste keren een “Haarlemmer zet” uitgevoerd. Zou deze zet daarom zo heten? Niemand wilde verliezen en een remise kwam dan ook niet veel voor bij de welpen. De top 3 tekende zich vrij snel af: De Pater Jan Smitschool bleef alles winnen, de Cirkel hoefde alleen toe te geven aan de Pater Jan Smitschool en De Rank alleen aan de twee eerder genoemde scholen. Daaronder was het super spannend.

Na de 7de ronde kwam de computer er niet meer om een nieuwe paring te maken van de 10 teams en zelfs de knappe koppen van de organisatie konden er geen chocolade meer van maken. Daarom heeft de hoofdarbiter beslist om het toernooi te beëindigen en werd er nog een vrije ronde gespeeld.

Zoals eerder genoemd bestond de top 3 uit:
1. De Pater Jan Smitschool uit Heerhugowaard,
2. De Cirkel uit Amstelveen,
3. De Rank uit Julianadorp.

Bij de welpen heeft de top 5 heeft zich geplaatst voor de landelijke halve finales op zaterdag 18 april. De nummers 6 en 7 zijn reserves voor de landelijke halve finales.

 

Bij de pupillen wilde niemand aan elkaar toegeven. Gaande weg het toernooi bleek de strijd bij de pupillen vooral te draaien om de Hofstee en De Cirkel. En in de 4de ronde mochten deze teams de degens met elkaar kruisen. De Hofstee kwam als winnaar uit de bus en weigerde daarna om de voorsprong uit handen te geven hoewel ze het in de allerlaatste ronde het zichzelf nog spannend te maken door er een gelijkspel van te maken. Na een matige start begon De Pater Jan Smitschool aan een inhaalrace en eindigde uit eindelijk als 3de. De strijd om de plekken 4 t/m 10 was reuze spannend waar vaak per ronde stuivertje gewisseld werd.

Zoals eerder genoemd bestond de top 3 uit:
1. De Hofstee uit Julianadorp,
2. De Cirkel uit Amstelveen,
3. De Pater Jan Smitschool uit Heerhugowaard.

Bij de pupillen top 9 heeft zich geplaatst voor de landelijke halve finales op zaterdag 18 april. De nummers 10 en 11 zijn reserves voor de landelijke halve finales.


Geplaatst op dinsdag 11 februari 2020 door Herman Smit

Terug naar overzicht