Schooldammen.nl
Toernooien
Binnenkort worden deze toernooien gespeeld:

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Pupillen - N.t.b.

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Welpen - N.t.b.

Meer informatie over deze en andere toernooien lees je in
de agenda

Toernooi plaatsen

Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken Ún bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

De Tarissing 3e op NK schooldammen

Nadat de Tarissing in januari Fries kampioenschap schooldammen in Ureterp was geworden en in maart eerste werd in de halve finale van het Nederlands kampioenschap schooldammen in Heerhugowaard werd er op 20 mei 2017 meegedaan aan de finale van het Nederlands kampioenschap in Gramsbergen (categorie welpen t/m groep 6).

Het team bestond wederom uit Marije Bouma, Tabe Feddema, Lyonne van der Galiën, Martijn Mossel en Anne Renske Pijper. 

Tijdens een spannende dag werd er met 17 andere scholen in de finale om de prijzen gestreden. Voor de begeleiders en ouders was het misschien nog wel spannender dan voor de kinderen zelf. Dit ondanks dat sommige ouders weinig van het damspel afweten. Zo vroeg iemand wat het betekende als er twee schijven op elkaar stonden. Gelukkig waren de kinderen van de Tarissing een stuk beter thuis in het damspel.

De eerste twee ronden van het toernooi werden meteen gewonnen. In het vervolg werd er alleen verloren van de latere nummers 1 (De Rehoboth uit Ochten) en 2 (De prins Johan Frisoschool uit Wageningen). Verder werden er nog wat overwinningen en remises genoteerd. Zo draaide de Tarissing de hele dag mee in de subtop van de tussenstanden. In de laatste ronde moest de Tarissing in een Fries onderonsje aantreden tegen de Boarne uit Aldeboarn. Op dat moment stond Aldeboarn nog 3e. In het onderlinge duel haalde de Tarissing echter hard uit. Alle vier de partijen werden gewonnen. Marije Bouma wist in deze wedstrijd zelfs te winnen van de Fries kampioen dammen jeugd Sebastiaan Witteveen en zo werd het 8-0. De Tarissing klom hiermee naar het podium toe. Teamtopscoorder werd Lyonne van der Galiën. Zij won 7 van de 9 partijen en haalde 14 punten. Hiermee heeft zij 10 euro verdiend.

Bij terugkomst in Rinsumageast werd een rondrit gemaakt door het dorp. Zo konden de dorpsgenoten allemaal de mooie beker aanschouwen. De jeugd zet de voormalige topdamclub uit Rinsumageest weer eens op de damkaart. Later deze week volgt een huldiging op school. De andere Friese teams eindigden uiteindelijk in de middenmoot. De Leister Igge uit Opeinde werd 9e en de Boarne uit Aldeboarn werd 10e.
 


Geplaatst op donderdag 22 juni 2017 door WebM

Terug naar overzicht