Schooldammen.nl
Toernooien
Binnenkort worden deze toernooien gespeeld:

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Pupillen - N.t.b.

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Welpen - N.t.b.

Meer informatie over deze en andere toernooien lees je in
de agenda

Toernooi plaatsen

Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken Ún bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

Winnen van meester na 3 maanden damles

Begin juni was het een groot damfeest op CBS de Wegwijzer in Winschoten. Na drie maanden damles wist meer dan de helft van de leerlingen van meester te winnen. Dat leverde gebak op voor de leerlingen, die het een zeer smakelijke uitdaging vonden.

Directeur Jeannette Vreugdenhil benaderde zo’n drie maanden eerder Damclub Winschoten of het mogelijk was damlessen op de CBS de wegwijzer te geven. Ze had het idee dat het voor een aantal leerlingen zinvol zou kunnen zijn.

Evert van Leeuwen van Damclub Winschoten gaf vervolgens 10 weken lang les aan de groep 7 en 8. De leerlingen werd de grondbeginselen van het dammen bijgebracht en ze werden verder opgeleid om het officiële van der Wal diploma te kunnen behalen. Op 29 mei jl werd het officiële KNDB examen afgenomen aan de 14 leerlingen.

Extra knap
Het was extra knap van Jonan Smid. Omdat hij niet kan zien speelde hij een speciaal bord al die weken. En met hulp via het programma Dammentor (op www.damz.nl) van de KNDB oefende hij alle van der Wal zetjes, met heel veel hulp van school. Maar het resultaat mag er zijn: hij behaalde, net als zijn klasgenoten ook het van der Wal diploma.

De vrijdagmiddag voor de pinkstervakantie konden de meeste leerlingen hun welverdiende diploma in ontvangst nemen.

Taart vanwege de utidaging
Vooraf had één van de meesters aangegeven dat wanneer meer dan de helft van de leerlingen achteraf van hem zou winnen hij zou trakteren op gebak. Na het uitreiken van de diploma’s werd door de leerlingen een damsimultaan gespeeld tegen o.a. twee leerkrachten. Het bleek moeilijker dan gedacht om meer dan 3 kwartier op meerdere borden tegelijk je aandacht te blijven richten en geconcentreerd te blijven.
De leerlingen kregen achteraf hun welverdiende gebak. Het was een echt damfeest op school en hopelijk zal dit mooie feest een damvervolg krijgen.

Damclub Winschoten,
Evert van Leeuwen


Geplaatst op donderdag 22 juni 2017 door Eva Houtjes

Terug naar overzicht