Schooldammen.nl
Toernooien
Momenteel zijn er geen toernooien bekend

Toernooi plaatsen
Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken én bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

Kampioenschap Schooldammen GOUDA

Dubbel succes Graaf Jan van Nassauschool en schooldammers maken kennis met Internationaal Grootmeester Martijn van IJzendoorn.

Kampioenschap Schooldammen GOUDA

Maar liefst 17 schoolteams – viertallen – hadden zich aangemeld voor het 5e Goudse schooldamtoernooi op 15 februari in het Denksportcentrum De Hoog. 74 scholieren, waaronder enkele wisselspelers, waren op het toernooi van De Brede School en de damvereniging Damlust afgekomen.

Voordat de eerste zet werd gespeeld, stelde arbiter Heja Bos de opgekomen scholieren voor aan een wel heel bijzondere gast. De 19-jarige Martijn van IJzendoorn van de Goudse damvereniging hielp als tafelarbiter en aan het eind van de middag reikte hij de prijzen uit aan de winnende schoolteams.

Martijn heeft de titel Internationaal Grootmeester. Hij werd 11 keer Europees kampioen en 7 keer Wereldkampioen dammen bij de welpen, aspiranten en junioren bij zowel het gewone dammen als bij sneldammen. Enkele scholieren konden een potje met hem dammen.

Aan de borden was er veel strijd met diverse standen en vaak wisselend voordeel Vreugde was er bij winst en bij een verliespartij overheerste de gedachte “dat meedoen aan dit mooi denkspel ook belangrijk is”. Veel enthousiasme en meeleven met teamgenoten zorgde voor spanning en ook rumoer. Menigmaal moest een tafelarbiter ingrijpen, omdat te veel enthousiasme leidde tot meedenken of bijna meespelen bij andere partijen.

In de aanloop op dit toernooi namen 41 scholieren deel aan een minicursus dammen bij de Goudse Damvereniging. Dit was een aanbod van De Brede School. Enkele jongeren hadden zich inmiddels gemeld bij de Reeuwijkse damvereniging. De damverenigingen Gouda en Reeuwijk werken veel samen, zeker waar het gaat om begeleiding en training van jeugd.

Welpen (groepen 5 en 6)
De welpen speelden een volledig rondspel met 9 teams. Voor 2 teams wat het jammer dat zij met een speler minder moesten spelen. Beide teams van de Graaf Jan van Nassau lieten zien dat zij veel hadden geoefend en zij zagen dat beloond met de bovenste plaatsen. Van het winnend team maakten deel uit Marnix Prosman, Lisanne Slappendel, Kristian Verkuil, Nadine de Jong en Annelize Mudde.

De 3e plaats van het team van De Cirkel is hier zeker verdienstelijk.

Pupillen (groepen 7 en 8)
Bij de pupillen speelden 7 schoolteams een volledig rondspel. De Graaf Jan van Nassauschool, dat ook vorig jaar succesvol was, deed nu weer van zich spreken. Beide teams bleken succesvol en dat leverde de 2 hoogste klasseringen. Het kampioensteam bestond uit Sander Faas, Andries Vugt, Joran Glas, Lizette Verkuil en Ari Bakker. Het 1e team van de Johannes Calvijn school legde beslag op de fraaie 3e prijs.

Alle deelnemers ontvingen als herinnering aan dit evenement een vaantje.

De nummers 1, 2 en 3 van beide categorieën hebben zich geplaatst voor de provinciale finale schooldammen. Dit toernooi wordt gespeeld in het Archeon in Alphen aan den Rijn op zaterdag 4 maart.

 

Groep 5-6 
1. Graaf Jan van Nassau 2 1650 bordpunten
2. Graaf Jan van Nassau 114 49
3. Cirkel 21144
4. Johannes Calvijn 1930
5. Bijenkorf629
6. Johannes Calvijn 2 626
7/8. Carillon 1 en Cirkel 3 421
9. Cirkel 1 218
Groep 7 – 8
1. Graaf Jan van Nassau 11242 bordpunten
2. Graaf Jan van Nassau 21042
3. Johannes Calvijn 1721
4. Carillon 2623
5. Bijenkorf417 6. Johannes Calvijn 2316

Geplaatst op donderdag 16 februari 2017 door Cor Barelds

Terug naar overzicht