Schooldammen.nl
Toernooien
Binnenkort worden deze toernooien gespeeld:

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Pupillen - N.t.b.

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Welpen - N.t.b.

Meer informatie over deze en andere toernooien lees je in
de agenda

Toernooi plaatsen

Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken Ún bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

Jitske van der Spek wint 1e prijs (Goud) bij Simultaan Wouter Morssink

Onder een stralende zon een damsimultaan op het Gouweplein in Waddinxveen, Wouter Morssink, Nederlands jeugdkampioen dammen 2015, speelde tegelijk tegen 20 scholieren en 3 volwassenen.

Jitske van der Spek wint 1e prijs (Goud) bij Simultaan Wouter Morssink

Los van de pedagogische waarde van het damspel zet het comité schooldammen in Waddinxveen zich ook in voor behoud van de damcultuur. In Autobedrijf Boonstoppel vond het comité een geïnteresseerde sponsor.

De jeugd ging er eens goed voor zitten. Immers er lagen 5 medailles klaar! Mogelijk verlies van 1 of 2 schijven werd geaccepteerd.

Uiteraard een enorm krachtsverschil tussen de simultaangever en de jeugd, maar ondanks dat werd stevig nagedacht, doorgezet en flink gestreden. Wouter Morssink haalde een 100 % score. Na bijna 2 uur spelen rondde hij zijn laatste partij af tegen Jitske van der Spek (Rehobothschool Moerkapelle). Jitske had zelfs nog de damlijn bereikt en leek een gelijkwaardige eindfase in te gaan. Op het laatste was er verlies, maar zeker een terechte winnares van de 1e prijs.

Respectievelijk 2e en 3e werden Henk Kraus van de Rehobothschool Waddinxveen en Evon Volmuller van de Bethelschool. Zij ontvingen de zilveren en de bronzen medaille. Er waren nog 2 “bronskleurige” medailles, die als aanmoedigingsprijs werden gelijk gesteld met de 3e prijs. Deze gingen naar Jesse Burger van de Bethelschool en Lenneke Stark van de Rehobothschool Waddinxveen. Wouter gaf aan, dat hun partijen weliswaar eerder waren beëindigd, maar dat zij een opvallend goed opgebouwde partij hadden gespeeld.

De medailles werd uitgereikt door Arie Boonstoppel. Aan de scholieren werden  dambulletins en wat lesmateriaal uitgereikt.

Hiermee is het damseizoen ook voor de scholen weer gestart. Op zaterdag 11 februari 2017 wordt het 45e Waddinxveens schooldamtoernooi gehouden.

Jitske van der Spek wint 1e prijs (Goud) bij Simultaan Wouter Morssink

Geplaatst op zondag 11 september 2016 door Cor Barelds

Terug naar overzicht