Schooldammen.nl
Toernooien
Binnenkort worden deze toernooien gespeeld:

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Pupillen - N.t.b.

zaterdag 25 mei 2024
Finale NK Schooldammen Welpen - N.t.b.

Meer informatie over deze en andere toernooien lees je in
de agenda

Toernooi plaatsen

Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken Ún bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

44e Waddinxveens Schooldamtoernooi

Winnende schoolteams uit Waddinxveen, Moerkapelle en Stolwijk. Het Waddinxveens schooldamtoernooi telde 106 scholieren van 8 scholen uit Waddinxveen, 2 scholen uit Boskoop en 1 school uit Moerkapelle en Stolwijk. KNDB mascotte Pinky bezocht deze schooldammers.

44e Waddinxveens Schooldamtoernooi

Het Comité Schooldammen Waddinxveen organiseerde haar toernooi voor de 44e keer, waarbij de deelnemende scholieren zich gesteund voelden door meelevende ouders en enkele onderwijzers. Enkele scholen hadden gereageerd op het aanbod van het comité (een arbiter en jeugddamtrainer) om enkele lessen te laten verzorgen.

Enthousiasmeren was daarbij even belangrijk als leren. Er werd weer serieus en sportief en soms ook te snel en te slordig gespeeld, maar het enthousiasme was er dan ook zeker niet minder om. Ontdekken van de schoonheid van het spel of het uithalen van een trucje komt vanzelf door oefenen en spelen. De wedstrijdpunten van de 4 beste kinderen per school (3 categorieën qua leeftijd) bepaalden het resultaat.

Groepen 3 en 4.
Bij de jongste spelers was er een fraaie winst van de KWA-School Waddinxveen, die de Boskoopse winnaar van het vorig jaar nu terug verwees naar de 2e plaats. Het Boskoops kwartet bestond uit meisjes. De Theo Thijssenschool Waddinxveen prolongeerde de 3e plaats.

1  Koning Willem Alexanderschool met Bas, Najib, Kay en Aiden
2  Eben Haezerschool uit Boskoop met Suzanne, Emily, Laura en Michelle
3  Theo Thijssenschool met Lars, Stijn, Koen en Xander

Groepen 5 en 6.
Dit jaar was het stuivertje wisselen tussen 2 scholen met dezelfde naam. Nu werd de Rehobothschool Moerkapelle winnaar en haar Waddinxveense naamgenoot werd 2e. Het Eben Haezerteam Boskoop speelde zich mooi naar de 3e plaats.

1  Rehoboth Moerkapelle met Nienke, Julie, Samuel en Ezra
2  Rehoboth Waddinxveen met Hugo, Mathijs, Daan, Hannah
3  Eben Haezerschool uit Boskoop met Harm, Floris, Niels, Sam

Groepen  7 en 8.
De Oranje Nassauschool uit Stolwijk, vorig jaar in de finale van Nederland, speelde zich gedegen naar de 1e plaats en het 2e team legde beslag op de derde plaats. In deze zware categorie liet de Rehobothschool Moerkapelle zien wat het waard was en de inzet werd beloond meet heel goede 2e plaats.

1  Oranje Nassauschool uit Stolwijk 1e team Christian, Liza, Jelle, Cristian
2  Rehoboth Moerkapelle met Jarno, Dave, Noortje en Lucas
3  Oranje Nassauschool uit Stolwijk 2e team Arnoud, Arwin, Rick en Jan Willem

De nrs 1 en 2 van de groepen 5/6 en 7/8 zullen deelnemen aan het Provinciaal Kampioenschap in Gouda op 12 maart as.

Promotie Jeugddammen
Halverwege het toernooi kwam Pinky, de vriendelijk ogende pinguïn met een buik als een dambord, bij de partijen kijken en later mochten de winnaars met Pinky, mascotte van de dambond op de foto. Pinky is damgek en heeft eigen website, genaamd DamZ, ontwikkeld. 

Via deze site kunnen kinderen spelenderwijs in aanraking komen met het damspel, waarbij zij kunnen oefenen en online wedstrijden kunnen spelen. De beveiligde site heeft ook een link naar alle aankondigingen en verslagen van damtoernooien via www.schooldammen.nl

Jeugdcoördinator Cees de Leeuw presenteerde Pinky en hij verwees deelnemers en ouders naar deze site en onderstreepte het belang van kinderen om aan denksporten te doen. Niet alleen voor spelplezier, maar ook voor de pedagogische waarden als concentratie, zelfverzekerdheid, inzicht, het maken van realistische inschattingen en samenspel.

Op deze manier wil de dambond het dammen onder de jeugd promoten. Nederland grossiert bij welpen, aspiranten en junioren (jongens en meisjes) in Europese- en wereldkampioenen, kent heel veel talent, maar wil ook ontwikkelen in de breedte.

Waddinxveen, 13 februari 2016
Comité Schooldammen Waddinxveen,
Cor Barelds
Heja Bos

44e Waddinxveens Schooldamtoernooi44e Waddinxveens Schooldamtoernooi44e Waddinxveens Schooldamtoernooi44e Waddinxveens Schooldamtoernooi

Geplaatst op zaterdag 13 februari 2016 door Cor Barelds

Terug naar overzicht