Schooldammen.nl
Toernooien
Momenteel zijn er geen toernooien bekend

Toernooi plaatsen
Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken n bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

Welpen Montessorischool winnen toch Halve finale

Op 11 april werden op 6 plaatsen in Nederland de halve finales welpen bij het Schooldammen gehouden. Een van de plaatsen waar zon halve finale is gehouden was Wageningen waar de plaatselijke damclub WSDV de organiserende vereniging was.

Welpen Montessorischool winnen toch Halve finale

In elke halve finale zitten 10 schoolteams en een team bestaat uit 4 spelers, die nog niet in groep 7 of 8 zitten. Om de halve finale te mogen spelen moest een schoolteam eerst de plaatselijke voorrondes doorkomen. Daarna moesten in veel gevallen halve finales van de provincie en vervolgens de finale van de provincie worden gespeeld. En dan moest een plaats worden bereikt die recht gaf op deelname aan de halve finales van Nederland voor Schooldammen. Het is dan ook een hele prestatie om de halve finale te bereiken!

De halve finale in Wageningen
Uit het hele land waren teams in deze halve finale ingedeeld. Het team dat het verst moest rijden was het team van school de Kring uit Beek Limburg. Maar ook schoolteams uit Almelo, Gouda, Dongen en Udenhout waren van de partij. Ook 2 scholen uit Wageningen zijn van de partij en in deze teams heel veel spelers die ook lid zijn van de plaatselijke damvereniging WSDV. Helaas was het schoolteam van de Anspachschool afwezig. Er werd dan ook gestart met 9 teams en alleen de teams die in de top 3 zouden eindigen mogen de finale spelen die op 30 mei wordt gehouden.

Het team uit Wageningen van de Montessorischool was zwaar favoriet want in het schoolteam zaten maar liefst 3 spelers die ook de finale van de NK Welpen individueel voor spelers tot en met 10 jaar later dit jaar mogen spelen. In dit team zitten nog 2 spelers die vorig jaar in het team zaten, dat kampioen was geworden bij het Schooldammen voor Welpen. Dat de Montessorischool veel wedstrijden zou winnen was dan ook geen verrassing. Wel een verrassing was, dat het team van de Johan Frisoschool het zo goed deed. Dit team bestaat uit spelers die nog geen jaar serieus dammen. Na 4 wedstrijden hadden de teams uit Wageningen alle wedstrijden gewonnen en stonden dan ook samen aan de kop. De 5e ronde moesten ze tegen elkaar. Het team van de Montessorischool leek het makkelijk te gaan winnen, maar toen aan enkele borden grote fouten werden gemaakt kantelde de wedstrijd en de Johan Frisoschool won deze wedstrijd met maar liefst 6-2. Het leek er dan ook op, dat de Johan Frisoschool voor een enorme stunt zou zorgen door deze halve finale te gaan winnen.

Tot en met ronde 8 wonnen zowel de Montessorischool als de Johan Frisoschool alle wedstrijden. Toen de Johan Frisoschool echter in de laatste ronde van de Jan van Nassauschool 2 uit Gouda verloor haalde de Montessorischool de 2 wedstrijdpunten achterstand in.

Wie gaan er naar de NK Finale voor Welpen??
Met 16 punten uit 9 wedstrijden kwamen de Montessorischool en de Johan Frisoschool precies gelijk in wedstrijdpunten, maar het aantal behaalde bordpunten van de Montessorischool was veel beter. Zo werd deze school toch nog de winnaar van deze halve finale. De 2e plaats gaat naar de Johan Frisoschool. De gedeelde 3e en 4e plaats was met 13 punten uit 9 wedstrijden voor de Mare uit Almelo en de Jan van Nassauschool team 2 uit Gouda. Omdat de Mare uit Almelo echter meer bordpunten behaalde mag deze school ook door naar de NK Finale Schooldammen voor Welpen. Door deze 3e plaats is het de Mare uit Almelo wederom gelukt om de NK Finale welpen voor schoolteams te halen. Een knappe prestatie.

Topscoorders
Opvallend was het scorend vermogen van Luise Gabbert (9 jaar en leerling van de Montessorischool) en van Marjory Feyt (7 jaar en leerling van de Johan Frisoschool) die al hun 9 wedstrijden wisten te winnen en 18 punten voor hun schoolteam wisten te vergaren. 

PlTeamsWePuBs
1 Montessorischool Wageningen 91658
2 Johan Friso Wageningen 91634
3 De Mare Almelo 91326
4 Jan van Nassau 2 Gouda 91314
5 De Mare 2 Almelo 990
6 Jan van Nassau Gouda 99-4
7 Achterberg Dongen 96-12
8 Achthoeven Udenhout 94-20
9 De Kring Beek 94-24
10 Anspach Dongen 90-72
Welpen Montessorischool winnen toch Halve finaleWelpen Montessorischool winnen toch Halve finaleWelpen Montessorischool winnen toch Halve finale
(van de redactie) WSDV is een club met een bloeiende jeugdvereniging die al menig damtalent binnen het schooldammen heeft ontdekt, onder wie supertalent Jan Groenendijk.
Geplaatst op zondag 12 april 2015 door cor

Terug naar overzicht