Schooldammen.nl
Toernooien
Momenteel zijn er geen toernooien bekend

Toernooi plaatsen
Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken én bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

It Maitiidslibben Fries Damkampioen

URETERP – De Mienskip uit Buitenpost en It Maitiidslibben uit Opeinde zijn de Friese damkampioenen.

It Maitiidslibben Fries Damkampioen

Woensdag werden de jaarlijkse finales gehouden om het Damkampioenschap van Fryslân 2015 voor basisscholen, in MFC De Wier in Ureterp.

Er waren twee groepen: de welpen uit de groepen 5 en 6 en de pupillen uit de groepen 7 en 8. Het is altijd een spannende dammiddag voor de kinderen; sommige scholen oefenen voor de damtoernooien en andere spelen enkele wedstrijdjes op school of thuis. De laatste tijd gaan steeds meer scholen met hun meester of juf weer dammen en het blijkt dat dammen goed is voor de concentratie.

Op het toernooi speelden bij de welpen 13 teams en bij de pupillen waren er 16 teams die allemaal bestonden uit viertallen. Bovendien gelden de uitslagen voor deelname aan de halve finales van Nederland die op 11 april worden gehouden. Bij de welpen geldt dit voor de eerste vijf en bij de pupillen voor de eerste zeven teams in de eindrangschikking.

Met veel publiek werd er in De Wier fanatiek gespeeld; bij sommige verliezers waren traantjes te zien en bij de winnaars een juichen.

Bij de welpen werd De Mienskip uit Buitenpost ongeslagen kampioen; op de tweede plaats is It Maitiidslibben uit Opeinde en verrassend op de derde plaats is De Welle uit Burdaard. Sinds kort wordt deze school getraind door Sytze Terpstra en dat werpt direct zijn vruchten af.

Bij de pupillen wordt ook ongeslagen It Maitiidslibben kampioen, op de tweede plaats Frits Bode uit Urk en op de derde plaats De Welle uit Burdaard.

Op It Maitiidslibben is al vanaf 1977 een schooldamclub en elk jaar wordt er gestreden in een onderlinge competitie voor de hoofdprijs met een wisselbeker. Hielke Scholte is er al vanaf het begin, geassisteerd door Klaes Jacobi en meester Joop de Vries. Bijna elk jaar neemt de school deel aan het Nederlands Damkampioenschap en in 2011 werd de school zelfs Nederlands Kampioen.

- See more: 


Geplaatst op dinsdag 17 maart 2015 door Harm Ensing

Terug naar overzicht