Schooldammen.nl
Toernooien
Momenteel zijn er geen toernooien bekend

Toernooi plaatsen
Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken Ún bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

6e Gouds Schooldamtoernooi

Dubbele winst Graaf Jan van Nassauschool

Op 14 februari werd het 6e Gouds schooldamtoernooi gespeeld in Denksportcentrum “De Hoog”. Een gezamenlijk evenement van De Brede School en de damvereniging Damlust. Zowel in de poule voor de welpen (groepen 5 en 6) als in de poule voor de pupillen (groepen 7 en 8) waren elk 6 schoolteams (viertallen) ingedeeld. Er werd dus een volledig rondspel gespeeld.

Op menig dambord was er veel strijd. De diverse standen gaven vaak wisselend voordeel en dus veel wisselende kansen. Het enthousiasme om voor de school te spelen was groot en door te snel te spelen werd het in sommige schijnbaar winnende standen nog heel moeilijk om de winst vast te houden of eventueel nog een gelijkspel uit het vuur te slepen.

 

Bij de welpen werd het team van de Graaf Jan van Nassauschool winnaar. Alleen het viertal van de Auris Taal wist hen tot een puntendeling te dwingen. Auris Taal verloor overigens geen enkele wedstrijd en legde daarmee verdiend beslag op de 2e plaats. In deze groep stelde de Johannes Calvijnschool de 3e plaats zeker.

 

Bij de pupillen was er sprake van machtsvertoon door het 1e team van De Graaf Jan van Nassauschool. Het kwartet spelers won alle wedstrijden met 8-0 en tekende daarmee voor het maximaal aantal te behalen bordpunten van 40. Score van 100 %.

De 2e plaats was hier voor het 3e team van de Graaf jan van Nassauschool. De 4 overige schoolteams waren onderling in een verwoede strijd om de felbegeerde 3e plaats, die ook nog recht gaf op directe plaatsing voor de provinciale finale. Met 1 puntje verschil bleek dit weggelegd voor de Johannes Calvijnschool.

 

 

De NRS 1,2 en 3 van beide categorieën hebben zich geplaatst voor de provinciale finale schooldammen. Deze finale wordt zaterdag, 17 maart gespeeld in Gouda.

 

Stand groepen 5-6

 

Graaf Jan van Nassau                         9 pnt            30 bordpuntenAuris Taal                                           7                 22Joh. Calvijnschool groep 6                   5                 22Koningin Wilhelminaschool                  3                 17Joh. Calvijnschool groep 5                   3                 15’t Carillon                                          3                 14

 

Stand groepen 7-8

 

Graaf Jan van Nassau 1                      10 pnt            40 bordpuntenGraaf Jan van Nassau 3                       8                 31Johannes Calvijnschool                       4                 13’t Carillon groep 8                              3                 12’t Carillon groep 7                              3                 10Graaf Jan van Nassau 2                       2                 14               

Magnetische damborden en promotie.

 

           

Binnen de dambond is recentelijk een spontane non-profit promotieactie gestart en de organisatie is daarin meegegaan. Zo is er opdracht gegeven enkele duizenden magnetische damborden (31 cm bij 31 cm) te maken.

 

In de optiek van De Brede School Gouda zijn denksporten als dammen en schaken zinnige zaken, omdat het denkvermogen en het concentratievermogen worden bevorderd (rekenen, inzicht, combineren en vooruitzien).                                                                                                     

Doelstelling van de Goudse damvereniging is tevens het behoud van het damspel als cultuurgoed – vooral onder scholieren van het basisonderwijs – temeer daar het ook nog eens van grote pedagogische waarde is.  

 

Scholen, die hebben deelgenomen aan dit damtoernooi en de scholen, die dit jaar damlessen hebben laten verzorgen, krijgen in april allemaal 4 magnetisch damborden. Een mooi gebaar en daarmee wordt bijgedragen aan de instandhouding en ontwikkeling van het damspel op de Goudse scholen.

 

 


Geplaatst op donderdag 15 februari 2018 door Cor Barelds

Terug naar overzicht