Schooldammen.nl
Toernooien
Momenteel zijn er geen toernooien bekend

Toernooi plaatsen
Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken Ún bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

Schooldamtoernooi Waddinxveen (46e editie)

Scholen uit Waddinxveen, Boskoop en Moerkapelle damkampioen.

Met meer dan 100 dammende scholieren en veel belangstellende leerkrachten en familieleden was het aardig druk in het AF-Centrum in Waddinxveen.

14 scholen hadden zich bij het comité schooldammen gemeld om deel te nemen aan het 46e schooldamtoernooi. Voor het eerst nam een schoolteam uit Berkenwoude deel aan deze regionale denksportdag. Deze jonge denkers deden meteen van zich spreken door een beker, de 3e plaats, mee naar huis te nemen.  

En gestreden werd er zeker. Aan menig bord wisselende kansen. Door te snel te spelen werd het in sommige schijnbaar winnende standen nog heel moeilijk om de winst vast te houden of eventueel nog een remise veilig te stellen.

Bij de groepen 3 en 4 afgetekende winst voor de Dick Brunaschool uit Waddinxveen. Spelers Tijn en Sep van den Bosch, Jasper de Heer en Stijn Koop hadden 8 punten voorsprong op het viertal van de Bethelschool Waddinxveen. De Eben Haezerschool uit Boskoop stelde de 3e plaats veilig.

De Eben Haezerschool Boskoop wist bij de groepen 5 en 6 winnaar te worden. Het Boskoops team, bestaand uit Susanne Harskamp, Janneke Stoel, Emily Berghout en Hanneke Rademaker, bleef het viertal van de Rehobothschool Moerkapelle 3 punten voor. Een 2e team van de school uit Moerkapelle legde beslag op de 3e plaats.

Zinderend spannend was de strijd om de hoogste eer bij de groepen 7 en 8. Tot aan de laatste ronde viel er weinig van te zeggen, maar na de laatste zetten bleek, dat de Rehobothschool Moerkapelle met 1 punt voorsprong de eerste plaats naar zich toe had getrokken. De Eben Haezerschool Boskoop stelde de 2e plaats zeker en de debutanten van De Wegwijzer uit Berkenwoude volgden op de 3e plaats.

Stand groep 3-4

1e         Dick Brunaschool Waddinxveen                  31 pnt

2e         Bethelschool Waddinxveen                          23 pnt

3e         Eben Haezerschool Boskoop                         20 pnt

 

Stand groep 5-6

1e         Eben Haezerschool Boskoop                         54 pnt

2e         Rehobothschool Moerkapelle                        51 pnt

3e         Rehobothschool Moerkapelle                        35 pnt

 

Stand groep 7-8

1e         Rehobothschool Moerkapelle                        40 pnt

2e         Eben Haezerschool Boskoop                         39 pnt

3e         De Wegwijzer Berkenwoude                        35 pnt

 

De nrs. 1 en 2 uit de groepen 5/6 en 7/8 zijn geplaatst voor het provinciaal toernooi schooldammen. Dit toernooi wordt gespeeld op zaterdag, 17 maart 2018 in Gouda.

Magnetische damborden en promotie
Binnen de dambond is een spontane non-profit promotieactie gestart en het Comité schooldammen Waddinxveen is daarin meegegaan.

Dammen (en ook schaken) zijn immers zinnige zaken, omdat het denkvermogen en het concentratievermogen worden bevorderd (rekenen, inzicht, combineren en vooruitzien).                                                                                                     

Doelstelling van het “Comité Schooldammen” is tevens het behoud van het damspel als cultuurgoed – vooral onder scholieren van het basisonderwijs – temeer daar het ook nog eens van grote pedagogische waarde is.   

Mede dankzij sponsor Auto Boonstoppel Waddinxveen ontvangen de deelnemende scholen in april elk 2 magnetische damborden (31 cm bij 31 cm). Met een minimale inspanning wordt daarmee bijgedragen aan de instandhouding en ontwikkeling van de damsport in de regio.


Geplaatst op zaterdag 10 februari 2018 door Cor Barelds

Terug naar overzicht