Schooldammen.nl
Toernooien
Momenteel zijn er geen toernooien bekend

Toernooi plaatsen
Ontdek het zelf!

Hoor je wel eens iets over dammen en lijkt het je leuk om het eens te proberen of te leren? Dan kun je via je meester of juf een gratis pakket aanvragen voor de klas:

Of misschien doet jouw school al mee aan de schooldamkampioenschappen?
Lees hier dan meer wat je zelf kunt doen.

Wist je dat toptalent Jan Groenendijk ontdekt is met het schooldammen?

Plaats je eigen verslag

Plaats je eigen verslag of persbericht door het formulier in te vullen op onze speciale pagina

Klik hier

Denken Ún bewegen - buitendambord

Voor scholen die graag zien dat kinderen buiten spelen, maar die ook oog hebben voor de fysiek wat minder sterke kinderen, biedt een buitendambord wellicht uitkomst.

Neem 100 'normale' stoeptegels, verf er om en om totaal 50 wit en u hebt een prachtig dambord van 3x3 meter. Voor passende schijven kunt u hier terecht.

Meer uitdaging?

Ben je zó goed geworden dat je altijd van iedereen wint, op school en ook als je tegen andere scholen speelt? Dan wil je misschien wel eens proberen te dammen tegen andere goede dammers, die bij een club dammen....

Op Jeugddammen.com vind je allemaal informatie over toernooien waar kinderen aan mee doen die, net als jij, op school altijd heel veel winnen. 

Wat is schooldammen?

Schooldammen is een competitie die overal in Nederland wordt gehouden, waar kinderen van de basisschool leeftijd op school dammen. En dan bedoelen we het dammen op een bord met 100 vakjes, 20 witte en 20 zwarte schijven, waarbij wit altijd mag beginnen. Als je exact de spelregels wilt weten, kijk dan even hier.

Veel van de huidige pupillen, aspiranten en junioren, die heel goed zijn en misschien wel kampioen van hun provincie of misschien zelfs wel van Nederland zijn geworden, zijn ooit met dammen in aanraking gekomen via het schooldammen. Slechts een klein deel zat op dat moment al op een damvereniging. Ons beste voorbeeld daarvan is misschien wel Jan Groenendijk. Deze jongen uit Wageningen is 'ontdekt' tijdens schooldammen. Hij werd in 2014 Wereldkampioen bij de aspiranten en doet als 16 jarige zelfs mee aan de Wereldkampioenschappen van de volwassenen.

Het schooldammen komt er weer aan.
Ben jij al aan het trainen? Zijn jullie op school al bezig met een selectie, of mag iedereen die zin heeft meedoen?
Is er bij jullie in de buurt een damclub of een school die lokaal een toernooi organiseert? Of heb je daar nog nooit van gehoord, maar zou je dat wel leuk lijken?

Iedere provincie kent een zogenoemde ´schooldamcoördinator´. Als in jouw woonplaats nog geen schooldamkampioendschappen zijn en er is ook geen damclub in jouw dorp of stad, dan kun je contact opnemen met de schooldamcoördinator in jouw provincie.

Maar ook damclubs die overwegen het schooldammen op te pakken, om zo hun jeugd te motiveren om ook te gaan dammen, kunnen terecht bij de schooldamcoördinator met hun vragen. Deze kan een club op weg helpen met tips en adviezen.

Lijst schooldamcoördinatoren (via site KNDB)


Geplaatst op woensdag 30 november -1 door

Terug naar overzicht